Exemple d'aplicació de l'equació d'Heuler per resoldre el problema de la braquistòcrona. Com que `(de)/(dt) => dt=(de)/v => T=\int (de)/v` Per anar d'un puno a l'altre si coneixem la velocitat en cada moment, podem saber el temps total integrant: `T=\int_(_(0,0))^(_(x_2,y_2))(de)/v=\int_(_(0,0))^(_(x_2,y_2))sqrt(dx^2+dy^2)/sqrt(2gx)=\int_0^(x_2)sqrt((1+(y')^2)/(2gx)` Nosaltres voler cercar la trajectoria que fa que aquest temps sigui mínim, per la qual cosa, la nostra funció `f` és: L'equación d'Euler és `(df)/(dy)-d/(dx)(df)/(dy')=0` En el nostre cas, el primer sumand és, `(df)/(dy)=0`. ja que `f` no depend d'`y`. Per la qual cosa, `d/(dx)(df)/(dy')=0` El que implica que `f` no depèn d'`x`. Per la qual cosa: A la constant l'anomenem `1/sqrt(2ga)` Si derivem el primer membre:
Si ho igualem a la constant:
Si elevem tot al quadrat:
Si aïllem `y'`.
`(y')^2(1-x/(2a))=x/(2a)` `(y')^2(2a-x)/(2a)=x/(2a)` `(y')^2(2a-x)=x` `(y')^2=x/(2a-x)` `(y')^2=x^2/(2ax-x^2)` `y'=x/sqrt(2ax-x^2)` `y=\int x/sqrt(2ax-x^2)dx` Si fem el canvi de variable:
`dx=asin theta d theta` Per la qual cosa:
`y=\int a(1-cos theta) d theta` `y=a(theta-sin theta)+K` En resum: `x=a(1-cos theta)` `y=a(theta-sin theta)` Que són les equacions paramètriques d'una cicloide que passa per l'origen. |