Abans de començar calcularem una integral indefinida que ens serà útil més tard:
Recordem la fórmula de la integral per parts `\int f(x)·g'(x) = f(x)·g(x) - \int f'(x)·g(x)` `f(x)=cos(x) => f'(x)= -sin(x)` `g'(x)=cos(x) => g(x)= sin(x)`
`\int cos^2(x)dx = cos(x)·sin(x)+\int sin^2(x)dx` `\int cos^2(x)dx = cos(x)·sin(x)+\int (1-cos^2(x))dx = cos(x)·sin(x)+\int 1 dx -\int cos^2(x)dx` `2\int cos^2(x)dx = cos(x)·sin(x)+\int (1-cos^2(x))dx = cos(x)·sin(x)+\int 1 dx = cos(x)·sin(x)+x` I aquesta àrea no és més que (r és el radi del cercle):
`dx/r=cos(t)dt => dx=rcos(t)dt` `r\int sqrt(1-x^2/r^2) dx = r\int sqrt(1-sin^2(t))·r·cos(t)dt = r^2\int cos(t)·cos(t)dt = r^2\int cos^2(t) dt`
`r^2·1/2[sqrt(1-sin^2(t))·sin(t)+t]` `r^2·1/2[sqrt(1-sin^2(arc sin(x/r)))·sin(arc sin(x/r))+arc sin(x/r)]` `r^2·1/2[sqrt(1-(x/r)^2)·x/r + arc sin(x/r)]` Per la qual cosa la integral buscada:
`r^2·1/2[(sqrt(1-r^2/r^2)·r/r + arc sin(r/r))-(sqrt(1-(-r)^2/r^2)·(-r)/r + arc sin((-r)/r))]`
`r^2·1/2[\pi/2-(-\pi/2)]` `r^2·1/2·\pi=(r^2\pi)/2` I com això és l'àrea de mig cercle, si ho multipliquem per 2 tindrem l'àrea del cercle complert: |